Dom Studencki „Wcześniak” jest jednym z dziesięciu Domów Studenckich Politechniki Warszawskiej, mieści się w Płocku przy ulicy Dobrzyńskiej 5. Oddanie do użytku Domu Studenckiego planowane było na rok 1977, jednak z powodu trudności Dom Studencki został oddany dopiero dwa lata później, czyli
w 1979 roku. Dom Studencki „Wcześniak” przeznaczony jest dla studentów Filii Politechniki Warszawskiej. Dysponuje 610 miejscami dla płockich studentów. Z tyłu budynku znajduje się altanka (a w niej grill) oraz boisko i płatny niestrzeżony parking dla mieszkańców DS.
ul. Dobrzyńska 5, 09-400 Płock
Adam Górecki
tel. wew.: (24) 36-72 + wew: 291
tel. kom: 607 795 405
e-mail: Adam.Gorecki@pw.edu.pl
Ewelina Lewińska
tel. wew.: (24) 36-72 + wew: 293
e-mail: Ewelina.Lewinska@pw.edu.pl
mgr Monika Teresa Olczak
tel. wew.: (24) 36-72 + wew: 292
e-mail: Monika.Olczak@pw.edu.pl
7:30-15:30
pokój nr 1, od strony wejścia należy skręcić w prawo
w DS Wcześniak administratorem sieci jest dzial technik informatycznych i multimedialnych
https://www.facebook.com/Dom.Studencki.Wczesniak
Przewodniczący - Łukasz Salach
Kontakt z RM:
fanpage DS lub SSPW Filii w Płocku
Zakwaterowanie: po rozpatrzeniu wniosku o zakwaterowanie studenta, dostaję on najważniejsze informacje krok po kroku jeśli chodzi o proces zakwaterowania i wygląda on następująco:
- w momencie przyjazdu należy poinformować na recepcji, że chce się wkwaterować;
- następnie należy udać się do sali RM (pok nr 18)
- przedstawiciele z RM dopełniają dalszych formalność, przedstawiają szczegółowe informacje oraz oprowadzają po DS
Wykwaterowanie:
jeżeli chcemy się wykwaterować w ciągu roku akademickiego, warto to zgłosić do administracji tydzień wcześniej, w dniu kiedy chcemy się wykwaterować zgłaszamy to na portierni, członek RM sprawdza czystość pokoju (jeżeli ktoś wyprowadza się jako ostatni to i całego segmentu), oddaje się klucze oraz kartę mieszkańca.
Kuchnia jako oddzielne pomieszczenie znajduje się na każdej mieszkalnej kondygnacji z dwiema czteropalnikowymi kuchniami gazowymi i piekarnikiem, blatem do przygotowania posiłków oraz z dwoma zlewozmywakami.
Pokoje w segmencie połączone są wspólnym węzłem sanitarnym (dwie umywalki, prysznic i WC).
do każdej z sal wspólnych klucze znajdują się na portierni
Pomieszczenie pralni znajduje się na pierwszym piętrze, w którym znajdują się 3 pralki i jedna suszarka. Pralki i suszarka obsługuje płatności mobilne oraz gotówkowe (bilon).
Suszarnie, gdzie można rozwiesić pranie znajdują się na I, II i III piętrze w pokojach o numerach 118, 218 i 318. Klucze dostępne są na recepcji.
W pomieszczeniach kuchennych znajdują się worki do segregacji szkła, plastiku/puszek oraz kosz na odpady BIO. Śmieci zmieszane należy wyrzucać do zsypu znajdującego się na samym końcu korytarza.
podstawowe rzeczy do gotowania, sztućce, kabel do internetu, czajnik, kubki, talerze, miski, kieliszki, lampka na biurko
kołdra, poduszka, pościel, zasłonki oraz firanki, koc, odkurzacz, suszarka na ubrania (mamy 3 suszarnie)
w DS „Wcześniak” występują segmenty, w jednym segmencie znajdują się cztery pokoje dwuosobowe (kwadraty bądź prostokąty).
Na każdym piętrze znajduje się jeden segment z pokojem jednoosobowym. Pokoje w segmencie połączone są wspólnym węzłem sanitarnym (dwie umywalki, prysznic i WC). Każdy segment wyposażony jest we wspólną lodówkę.
Wyposażenie pokojów dwuosobowych: okno z firanką oraz dwiema zasłonkami, szafa wbudowana z półkami, dwa regały (o szerokości 80 cm i 40 cm), dwa tapczany jednoosobowe, stół, dwa krzesła, dwie poduszki, dwie kołdry, powleczka na pościel (wymiana na czystą co trzy tygodnie), sieć komputerowa z gniazdami LAN.
sklepy takie jak Lidl czy Netto, top market, Lewiatan, paczkomat przy Lidlu, apteka, stacja rowerowa, poczta, park, basen
usterki zgłaszamy na portierni
w trakcje dnia wpisujemy gościa do zeszytu, który znajduje się na portierni, jeżeli chcemy kogoś przenocować albo wiemy, że zostaje dłużej niż do 23 to wypisujemy przedłużkę, tzn. schodzimy na portiernię z gościem, a tam portierka daje przedłużkę do wypisania (są one wcześniej podpisane przez RM), goście nie muszą być odbierani na portierni, jednak zalecamy to.